Een NAH is een hersenletsel ten gevolge van welke oorzaak dan ook, ... [meer]
Informatie. Uitleg. Ondersteuning.
Psycho-educatie. Coaching. Therapie.
Psycho-educatie. Therapie. Coaching.
“Een NAH is een hersenletsel ten gevolge van welke oorzaak dan ook, anders dan rond of vanwege de geboorte ontstaan, dat leidt tot een onomkeerbare breuk in de levenslijn en tot aangewezen zijn op hulpverlening.”
Dat is de definitie die NAH-liga hanteert.
Deze definitie maakt alleszins duidelijk dat “NAH” een veelomvattende term is.
Het betreft een hersenletsel dat niet bij de geboorte maar later is ontstaan.
Het leidt tot een breuk in de levenslijn waarbij je geen reset kan drukken om alles terug te doen keren zoals vroeger.
Voor iedereen die erbij betrokken is, loopt het allemaal zo anders dat professionele hulp heel erg nodig blijkt, zeker in het begin.
- een traumatisch hersenletsel, waarbij het letsel is opgelopen door een externe oorzaak (= trauma) bv. een val van een trap of een verkeersongeval;
- een niet-traumatisch hersenletsel, het hersenletsel is het gevolg van een inwendige oorzaak. Voorbeelden zijn: een cerebrovasculair accident (CVA), hersentumor, herseninfectie, zuurstoftekort, intoxicatie (bv. alcohol of drugs), epilepsie, enz.
- een degeneratieve neurologische aandoening zoals multiple sclerose (MS), ziekte van Alzheimer, ziekte van Huntington, ziekte van Parkinson, enz.
De gevolgen van een NAH kunnen zich op veel domeinen voordoen: fysiek, sensorisch, cognitief, emotioneel, gedragsmatig, relationeel, seksueel, etc. Vaak worden de zelfredzaamheid en het psychosociaal functioneren ook anders ingevuld.
Het is niet zozeer de beschrijving van die gevolgen die ons vertelt hoe een persoon met een NAH in het leven staat, maar vooral de manier waarop die persoon en het netwerk daarrond de werkelijkheid beleven. De persoon met een NAH neemt de realiteit anders waar. Het netwerk op zijn beurt kan trachten de persoon met die waarneming als een nieuwe realiteit te beschouwen.
Essentieel is ook dat het netwerk van de persoon met een NAH betrokken blijft.
Omringd zijn door mensen die je graag hebt en die het goed met je menen, staat vaak garant voor een zo goed mogelijk leven.
Samen met de persoon met een NAH kan het netwerk zoeken en bepalen hoe het verder moet en welke ondersteuning daarbij nodig is.
Een niet aangeboren hersenletsel is meestal het begin van een heel proces.
In de eerste, acute fase komt revalidatie voor met veel hoop op herstel. In de tweede fase wordt vooral op ambulante-revalidatie ingezet en beginnen de gevolgen van het NAH meer duidelijk te worden.
Tijdens de fase van voortgezette revalidatie (de derde fase) wordt meer ruimte gemaakt voor de gevolgen van het NAH op de verschillende levensdomeinen.
Verschillende vragen komen dan aan bod: wat is er eventueel mogelijk als werk-dagbesteding? Hoe kan de vrijetijd ingevuld worden? Is thuis wonen nog haalbaar? Hoe gaat het met de relatie? Wat is de rol in het gezin? Enz.
Hulpverlening speelt ook een belangrijke rol in het hele proces.
In heel dit proces is goede samenwerking tussen de hulpverleners van onschatbare waarde.
Psycho-educatie is voor iedereen die meer wil of moet weten over NAH en de gevolgen ervan. Tijdens de vormingen die ik gevolgd heb en in de publicaties die ik tot noch toe gelezen heb, hebben de neuropsychologen en psychiaters in Vlaanderen vaak verteld over de noodzaak van psycho-educatie voor personen met een NAH, voor mensen rondom een persoon met een NAH, en voor de mantelzorgers en hulpverleners die betrokken zijn bij die persoon.
Wat kan je bespreken of ontvangen tijdens een sessie psycho-educatie:
- informatie over de mogelijke fasen van het proces waarmee personen met een NAH en hun netwerk te maken kunnen krijgen.
- Uitleg over de gevolgen van een NAH en hoe die zich uiten in het dagelijks leven. Eventueel kunnen we proberen bij de specifieke situatie van de persoon zelf sommige gedragingen in verband te zien met de gevolgen van het NAH. We kunnen ons hierbij laten leiden door de uitleg die jullie, persoon met NAH en netwerk, van de neuropsycholoog hebben gekregen.
- Mogelijks kunnen we komen tot enkele tips in verband met situaties of moeilijkheden waarmee jullie worden geconfronteerd.
- Samen kunnen we nadenken over mogelijkheden rond ondersteuning en eventuele doorverwijzing. Ik kan jullie ook uitleg geven over de mogelijkheden tot therapie en coaching binnen deze praktijk.
Gezien het feit dat het netwerk van een persoon met een NAH cruciaal is voor de kwaliteit van het leven van die persoon, heb ik een werkinstrument ontwikkeld waarmee je dat netwerk op een wenselijke manier betrokken kan houden en het ook kan informeren over de nieuwe situatie.
Deelnemers aan een psycho-educatiesessie krijgen 20% korting op dit werkinstrument.
Vraag naar: “Netwerk als sleutel voor een gezond leven”.
Het is vaak lastig om een veelheid aan veranderingen het hoofd te bieden. Een NAH kan je niet terugdraaien, maar er is nog veel mogelijk.
We kunnen nieuwe paden ontdekken en bewandelen en eventueel een andere manier vinden om je leven verder uit te bouwen.
Stappen verder zetten vraagt veel moed en energie. Met mildheid en tijd nemen kunnen we veel bereiken.
We kunnen samen proberen te beschrijven hoe je de gevolgen van je NAH ervaart, om ze beter te kunnen begrijpen.
in sommige situaties kan het overwogen worden om de sessies bij u thuis te laten doorgaan. Dit kan alleen na telefonisch overleg. Een kleine vervoersvergoeding komt er ook bij.
Voor veel ervan vind je misschien wel een antwoord in gespecialiseerde lectuur, bij een begeleider of op een andere manier.
Toch zijn er soms momenten, vragen en zeker ook reacties die bij jou opgeroepen worden, waarvoor een therapeutische ondersteuning aanvullend, nuttig of wenselijk kan zijn.
Als je deel uitmaakt van het netwerk van een persoon met een NAH, kan je een afspraak maken voor therapie of coaching.